Stoere papa's, stoere jongens - Over emoties in het leven van 'de man'
De Balans tussen Mannelijk en Vrouwelijk
De Balans tussen Mannelijk en Vrouwelijk
Vaderdag is een dag die in het teken staat van waardering en dankbaarheid voor vaders. Het is een dag waarop kinderen hun vader in het zonnetje zetten en samen mooie herinneringen maken. Helaas is dit niet voor alle kinderen mogelijk, vooral niet voor diegenen wiens ouders verwikkeld zijn in een vechtscheiding. De realiteit waarin een moeder haar kind verbiedt om zijn vader te zien op Vaderdag, is hartverscheurend. Dit wordt nog schrijnender wanneer we bedenken hoeveel mensen hun vader moeten missen omdat hij niet meer leeft en zij niets liever zouden willen dan nog één keer hun vader te bezoeken.
Het leven is een constante stroom van verandering, met hoogtepunten en dieptepunten die ons pad vormgeven. Soms worden we geconfronteerd met uitdagingen die ons uit balans brengen, momenten waarop we opnieuw richting moeten bepalen. Het verlies van een dierbare, een verandering in carrière, een relatiebreuk, of simpelweg een innerlijk gevoel van onrust - het zijn allemaal momenten waarop we ons afvragen: "Wat nu?"
Ken je dat gevoel? Dat diepe, bijna instinctieve weten dat je iets moet doen, dat je ergens naartoe moet gaan, of juist moet vermijden? Dat is je intuïtie die fluistert, schreeuwt, soms zelfs schreeuwt als een alarmbel. Maar waarom lijkt het alsof we steeds minder naar die innerlijke stem luisteren naarmate we ouder worden?
Een scheiding is een uitdagende en emotionele periode, zowel voor ouders als kinderen. Als ouder wil je ervoor zorgen dat de impact op je kinderen zo klein mogelijk is en dat hun welzijn voorop staat. In deze blog deel ik zes praktische tips voor ouders die gaan scheiden en zich afvragen hoe ze hun kinderen het beste kunnen ondersteunen tijdens en na de scheiding.
Verlies, afscheid en rouw. We komen er allemaal op enig moment mee in aanraking.
“Mama, ik ben buiten spelen met Joep, tot straks.” “Doei juf, tot morgen.”Afscheid nemen…..we doen het de hele dag door. In het klein, of groot.
In mijn praktijk hoor ik regelmatig ouders mopperen over de manier waarop de andere ouder het thuis aanpakt. “Dat pakt zij echt niet handig aan. Hij is veel te soft. Zij is overbezorgd. Hij vergeet áltijd de gymtas mee te geven.”
Een beetje houvast voor ouders in perioden van rouw en rouwverwerking
Huilen is gezond. We vinden het alleen zelf vaak lastig hoe er mee te gaan. Je kind verdrietig te zien kan moeilijk zijn. Het kan pijn doen, vooral wanneer je beseft dat jij (onderdeel van) de oorzaak bent.