3 Tips: praten met een kind over emoties

en alles wat hem/haar verder nog bezig houdt. Kinderen spelen en verwerken van nature in spel. Spel is dan ook een ideale ingang om op laagdrempelige manier over (lastigere) onderwerpen te ‘praten’. Want ‘praten’ kun je met kinderen op heel veel manieren. Waarom moet het op een saaie manier met alleen maar woorden? Als het zoveel leuker, spannender en ongedwongener kan. Dino’s kunnen ook doodgaan. Een gezin hebben, verdriet voelen of juist helemaal geen verdriet willen voelen en daarom zo boos naar anderen doen. 

  Gebruik knuffels en Dino's

  Zij weten vaak heel goed wat kinderen denken en voelen! Waar kinderen sommige vragen lastig of spannend vinden en moeite hebben om antwoord te geven, kan een dino (of figuur waar je kind van houdt) vast helpen. Door kinderen VIA de dino te laten antwoorden, ontstaat er emotionele afstand en daarmee vaak ruimte om wel antwoord te kunnen geven, na te kunnen denken over het onderwerp of emoties te kunnen voelen. Dus... zet Dino bij het kind op schoot en laat je verrassen door de verhalen die hij/zij te vertellen heeft.

  Speel de grote onwetende

  Laat jouw dino vragen stellen aan het kind. Kinderen weten dat jij degene bent die de vraag stelt, en niet de dino, maar toch gaan ze mee in deze gesprekvorm (tot een bepaalde leeftijd). Verbeelding heeft een magische werking! Dit geeft je de mogelijkheid om andere vragen te stellen dan vanuit je rol als ouder, leraar of hulpverlener. Kinderen kijken doorgaans naar volwassenen op en hebben het idee dat zij alles al weten. Deze vorm van gesprek geeft je de mogelijkheid om vanuit onwetendheid en naïviteit vragen te stellen en zicht te krijgen op de beleving van het kind.

  Fantasie is helend

  Je hoeft niet altijd (meteen) de vertaalslag te maken naar het leven van het kind. Je mag bepaalde onderwerpen gerust in de fantasie of spelwereld houden. Zo werkt het ook met boeken. De kracht van verhalen is juist dat jij of het kind zelf kan bepalen of je de thema’s wil koppelen aan het eigen leven. Vertrouw er op dat kinderen ook al verwerken in spel of verhalen.

  *Uiteraard kunnen dino's en knuffels vervangen worden door ieder speelfiguur waar het kind van houdt.

  De belangrijkste gedachtegang die ik je kan meegeven is: Sluit aan bij de belevingswereld van het kind. Daar is het makkelijker om contact te maken. Succes en vooral veel klets-, speel- en gezellige momenten samen gewenst!

  Smaakt dit naar meer? Dan is onze cursus Intuïtief werken met kinderen echt iets voor jou! Na deze verdiepende training kun jij op speelse, sensitieve en spirituele wijze met kinderen aan de slag! 

  praten met een kind wordt nog makkelijker met