6 tips bij scheiden met kinderen

scheiden met kinderen

Een scheiding is een uitdagende en emotionele periode, zowel voor ouders als kinderen. Als ouder wil je ervoor zorgen dat de impact op je kinderen zo klein mogelijk is en dat hun welzijn voorop staat. In deze blog deel ik zes praktische tips voor ouders die gaan scheiden en zich afvragen hoe ze hun kinderen het beste kunnen ondersteunen tijdens en na de scheiding.

Tip 1: Zorg voor structuur

In deze periode van verandering is het cruciaal om structuur aan te brengen. Dit geeft je kinderen een gevoel van stabiliteit en zekerheid, wat nu extra belangrijk is. Probeer de dagelijkse routine, zoals maaltijden, bedtijden en omgang met de andere ouder, zoveel mogelijk te handhaven.

 

Tip 2: Verschaf duidelijkheid

Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid over hun toekomst. Probeer zo concreet mogelijk te zijn, zelfs als je nog geen definitieve antwoorden hebt. Het is oké om aan te geven dat sommige vragen nog onbeantwoord zijn. Samen een boek lezen over scheiding kan overzicht en Houvast beiden. Kinderen lezen graag en even samen voorlezen voor het naar bed gaan is meteen een mooi momentje van rust en verbinding samen.

 

Tip 3: Behoud steunbronnen

Steunbronnen zijn essentieel voor kinderen tijdens een scheiding. Denk aan familieleden, leerkrachten of vrienden. Het is belangrijk om het contact met deze mensen te behouden, zelfs als het moeilijk lijkt. Weet jij al welke personen voor je kind belangrijk zijn? Dit zijn niet vanzelfsprekend dezelfde personen als die voor jou belangrijk zijn, dus vraag het je kind! Laat je kind zijn steunbronnen maar eens tekenen en ‘praat’ er op die manier samen over.

 

Tip 4: Geef je kind een stem

Laat je kinderen hun wensen en behoeften uiten en betrek hen bij beslissingen op hun niveau. Dit geeft hen een gevoel van controle over hun leven, zelfs in een veranderende situatie. 

 

Tip 5: Overbrug fysieke afstand

Kinderen hebben moeite met het missen van een ouder. Probeer de fysieke afstand te overbruggen door bijvoorbeeld foto's te tonen, vaste belmomenten te plannen of troostobjecten te gebruiken. Geef een foto of een door jezelf geschreven briefje mee (bijv. in de Sloompje Slak Knuffel). 

 

Tip 6: Ontzorg door voor jezelf te zorgen

Laat je kinderen weten dat ook jij steun hebt en voor jezelf zorgt. Neem tijd voor zelfzorg en laat zien dat dit positieve effecten heeft. Op deze manier ontlast je je kinderen en geef je hen ruimte om zich te concentreren op hun eigen welzijn.

 

Onthoud dat elke situatie anders is en dat er geen universele oplossing is voor scheiden met kinderen. Door deze tips toe te passen en open te blijven communiceren met je kinderen en ex-partner, kun je de scheiding zo soepel mogelijk laten verlopen voor iedereen. Het kost tijd om te wennen aan de nieuwe situatie, maar met de juiste begeleiding en steun kunnen kinderen zich aanpassen en verdergaan met hun leven.

 

Blijf ook niet aarzelen om professionele hulp in te schakelen als dat nodig is. Dit kan vanuit je eigen vertrouwde omgeving op elk gewenst moment. In de E-workshops voor ouders laat ik je zien hoe je op speelse wijze met je kinderen over de scheiding kunt praten. Daarnaast leer je meer over het proces van je kind en hoe hij of zij zich staande kan houden in deze situatie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.