6 tips bij scheiden met kinderen

scheiden met kinderen

Een scheiding is een moeilijke en emotionele periode voor zowel ouders als kinderen. Als ouders wil je ervoor zorgen dat je kinderen zo min mogelijk worden beïnvloed door de scheiding en dat hun welzijn voorop staat. In deze context bieden mijn 6 tips bij scheiden met kinderen praktische adviezen voor ouders die zich in deze situatie bevinden en willen weten hoe ze het beste voor hun kinderen kunnen zorgen tijdens de scheiding en daarna. Door deze tips te volgen, kan jij als ouder het proces van echtscheiding en het opvoeden van je kinderen zo soepel mogelijk laten verlopen en de impact op je kinderen beperken.

 

Tip 1:  Zorg voor structuur

In deze periode van verandering is het belangrijk dat je structuur aanbrengt waar mogelijk. Hiermee geef je je kind een gevoel van stabiliteit en zekerheid, waar nu extra behoefte aan is, omdat veel vanzelfsprekendheden wegvallen. Denk aan structuur in de dagindeling zoals etenstijden, bedtijden, opvangmomenten maar ook structuur in omgangsmomenten met de andere ouder. Probeer zoveel als mogelijk de bestaande (dag)structuur te handhaven.

 

Tip 2: Verschaf duidelijkheid

Je kind heeft vragen over zijn toekomst. Wat kan hij/zij verwachten. Blijven we hier wonen? Waar gaat papa wonen? Wanneer gaan we verhuizen? Kan ik nog bij voetbal blijven? Moet ik naar een andere school? Op veel vragen zal je nog geen antwoord hebben. Verschaf zo veel als mogelijk duidelijkheid en maak het zo concreet mogelijk. Wanneer je nog geen antwoord hebt, kun je dat ook vertellen. Aangeven dat je nog geen (definitief) antwoord hebt, is ook een vorm van duidelijkheid geven.

 

Tip 3: Behoud steunbronnen

Steunbronnen zijn mensen waarbij je kind zich prettig voelt, waar je kind een vorm van steun bij ervaart. Dit kan opa, oma, tante, nichtje, juf/meester, vriend van de familie of bijvoorbeeld de trainer van de sportclub zijn. Juist nu is het belangrijk het contact met deze personen in stand te houden (ook al vind je dat zelf misschien lastig).

 

Tip 4: Geef je kind een stem

….en daarmee een stukje regie/grip op zijn leven. Je kind heeft geen invloed op de beslissing die jullie hebben genomen. Het heeft geen invloed op de veranderde gezinssituatie. Door je kind te laten vertellen over zijn wensen en behoeften en hem, op zijn niveau, inbreng te laten hebben krijgt je kind een stukje regie over zijn leven terug. Dit kan over ogenschijnlijk kleine dingen gaan zoals de kleur verf voor de muren in het nieuwe huis.

 

Tip 5: Overbrug fysieke afstand

Je kind zal moeite hebben met de wisselende fysieke afwezigheid van één van de ouders. Het moet altijd één van zijn ouders missen. Onder andere, afhankelijk van de leeftijd, zal dit in meer of mindere mate voor problemen zorgen. Overbrug de fysieke afstand door bijvoorbeeld een foto van de andere ouder neer te zetten, een (vast) belmoment te plannen, door te zeggen dat je aan hem denkt voordat je gaat slapen, door te zeggen dat je van hem houdt ook als je niet bij hem bent, maar ook de Sloompje Slak Scheidingsknuffel, gemaakt met kleding van beide ouders, kan helpen.

 

Tip 6: Ontzorg door voor jezelf te zorgen

Laat je kind weten dat jij ook steunbronnen hebt. Je kind voelt en weet ook dat jij het wel eens moeilijk hebt. Vertel wie jij belt of opzoekt als je verdrietig bent. Dat je het fijn vindt om dan met je kind te knuffelen, maar dat je ook andere lieve mensen hebt waar je terecht kunt. Maar zorg ook voor fijne, leuke momenten voor jezelf. Je kind zal zien en voelen dat het je goed doet.  Kinderen kunnen het gevoel hebben te moeten zorgen voor (het geluk van) hun ouders. Door voor jezelf te zorgen, ontzorg je je kind.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke situatie anders is en dat er geen kant-en-klare oplossing is voor scheiden met kinderen. Door de bovenstaande tips te gebruiken en te blijven communiceren met je kinderen en ex-partner, kan je ervoor zorgen dat de scheiding zo soepel mogelijk verloopt voor iedereen. Onthoud dat het tijd kost om te wennen aan een nieuwe situatie, maar met de juiste begeleiding en steun kunnen kinderen zich aanpassen en verdergaan met hun leven.

 

Blijf ook niet aarzelen om professionele hulp in te schakelen als dat nodig is. Dit kan vanuit je eigen vertrouwde omgeving op elk gewenst moment. In de E-workshops voor ouders: scheiden met kinderen laat ik je zien hoe je op speelse wijze met je kinderen over de scheiding kunt praten. Daarnaast leer je meer over het proces van je kind en hoe hij of zij zich staande kan houden in deze situatie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.