• Praten over rouw, scheiding en emoties in Kindertaal.
  • Speels, luchtig en makkelijk!

Maak emoties visueel

Gepubliceerd op 16 juni 2023 om 13:05

Is woorden geven aan emoties nog lastig? Probeer het eens met smileys.

Stel je voor:

Je bent 6 jaar oud. Net als je een hap uit je boterham met pindakaas wil nemen, stoot er iemand tegen je aan en valt je boterham in een waterplas. En dan begint het…Je voelt iets. Terwijl er binnen in je van alles gebeurt, gedachten, emoties, prikkende ogen, beland je al in de volgende fase;

Daar is de eerste volwassenen met een behoefte aan Verbale Communicatie->

“Och, wat is er gebeurt? Hoe voel je je nu?”, vraagt de juf.

Oké, alle radertjes draaien op volle toeren. Het is niet precies hetzelfde als de vorige keer dat je een soortgelijke situatie meemaakte. Is het dan wel dezelfde soort emotie? Of is het een afgeleide variant daarvan? Zijn die prikkende ogen ook een emotie? Wat was het woord ook al weer dat daar bij hoorde toen?

Opnieuw een verzoek tot Verbale Communicatie-> “Heb je me gehoord?”, vraagt de juf. Uuuuuuh…Stilte

Foto: Freepik

Voelen wat je voelt, is voor kinderen al een stap die tijd vergt.

Er vervolgens woorden aan geven, kan lastig zijn en wat extra aandacht en ondersteuning vragen. Dat realiseren wij, volwassenen, ons niet altijd voldoende. Wij communiceren het overgrote deel van de dag verbaal. Wij praten de héle dag door. Kinderen praten op zoveel meer manieren dan alleen met woorden. In contact met kinderen mag de verbale communicatie dan ook een tikkeltje omlaag geschroefd worden.

Los van het feit dat je soms, als je midden in een emotie zit, even geen zin hebt om er woorden aan te geven, lukt het vaak simpelweg nog niet om er een passend woord bij te vinden. Wat voel je? Soms weet je het gewoonweg even niet.

Help kinderen dan door het visueel te maken

Dus...Pak 4 post-its. Teken de vier basisemoties bang, boos, blij en verdrietig erop. Vraag het kind “Welk plaatje past het beste bij hoe je je nu voelt? Wijs maar aan.”  Als het kind een emotie aanwijst, benoem jíj het woord dat erbij hoort. Check dan nog even of dit klopt voor het kind. “Dus je voelt je boos?”

Zo help je het kind overzicht te scheppen in vaak chaotische emoties. Tevens helpt het om zo emoties te leren verwoorden. Je kunt uiteraard ook de SlooMoji kaarten hiervoor gebruiken of de emotiekaarten uit het werkboek.

Geen zin in rondslingerende post-its? Dan is de Sloompje Slak® Gespreksknuffel de oplossing!

Fijne tools bij praten over emoties